onsdag 16. juli 2014

Tannfest

Da eldstemann var 2,5 år hoppet han i senga vår, falt og slo inn to tenner så alvorlig at de måtte trekkes ut. Selvfølgelig hendte dette på en søndag ettermiddag når tannlegevakten var stengt (vi bodde ennå i Oslo på dette tidspunktet) og vi måtte bare få tak i en annen tannlege. Vi fant en på andre siden av byen.
Han trodde først at begge fortennene pluss den ved siden måtte trekkes, men kom heldigvis frem til at den ene fortannen kunne reddes. Men det betydde akutt slutt med smokk og suttekopp, og bare grøt o.l i flere dager.

Stakkars eldstemann! Neste dag satt han bare med et stort opphovnet ansikt, ute av stand til å spise og drikke. Jeg måtte sprøyte vann inn i munnen hans med en engangssprøyte og gi ham smertestillende. Han var tydelig sulten, men prøvde å mate MEG med maten i stedet for å spise den selv.

En uke var han borte fra barnehagen. Noen sier "Hvorfor det? Det var jo bare to melketenner!" Og ja, det var det, men han hadde vondt! Min lille toåring. Som ikke visste at noe slikt kunne skje ham. Som brått måtte slutte med smokken sin. Og gå uten de tennene i flere år. Hadde en fryktelig tannlege-opplevelse med sprøyter og trekking av tenner. Vi opplevde dette som svært traumatisk, selv om man i ettertid kan tenke at dette var da ingenting, bare to melketenner, og resten av gutten hel og fin. Jada, vet at mye verre ting kan skje. Men når en står midt oppi det er det forferdelig.

MEN jeg bestemte meg veldig tidlig for at når han engang fikk de to tennene igjen, så skulle vi ha en tannfest! Og det varte og rakk, han kom til slutt i tannfellingsalder, mistet den andre fortannen, og den ved siden av den, som vi ikke trakk den gangen, men som døde og ikke vokste mer, for den var bitteliten da den falt ut. Nye tenner kom ut, og endelig presset det seg fram en fortann til. Men den ved siden av lot vente på seg. Helt til nå. Endelig kom den også gjennom. Og da ble det tannfest!


Det passet fint, for min Sandnes-venninne med de tre døtrene skulle komme innom oss (Denne gang også med mann) og overnatte en natt (Det ble to netter!). Og det er jo kjekt å ha fest når vi har noen gjester! Så da gikk jeg litt amok på kjøkkenet og laget dette fine tanntrollet her. For øvrig spiste vi lasagne og hadde jordbær og is til dessert!

Her har eldstemann endelig fått tilbake de to tennene han mistet da han var to og et halvt. Som vi ser har ikke den ene tannen kommet så langt ned ennå, men den ER gjennom! Jeg har jo skjønt hvorfor vi har melketenner - det er fordi barn driver og slår ut tennene sine i lek. Man skulle gjerne hatt flere tannsett, men vi får vel være glade for at vi hvert fall har TO.

lørdag 12. juli 2014

Trendy?

På torsdag leste jeg følgende i vår lokalavis ØB: "Den største trenden nå er en stil som heter shabby English Garden. Hagen skal være innholdsrik men ikke prydelig som en utstilling, og den skal ha betydelig personlig preg".
Plutselig følte jeg meg veldig trendy! For som jeg sikkert har nevnt før var forrige eier ekstremt hageinteressert og puslet i hagen på heltid. Dette har vi med våre jobber og tre små barn ingen sjanse til å vedlikeholde, derfor har hagen etter hvert blitt - ja - en liten jungel. Før sa vi at det var fordi vi skulle "redde biene", men nå er vi altså veldig TRENDY, bare så dere vet det.

Men av og til gjør jeg jo noen grep, som jeg også har blogget om før. Viljen er der jo, bare ikke evnen. Og jeg har personlig mye mer glede av å dyrke grønnsaker enn prydblomster. Men nå som vi har ferie har jeg noen prosjekter på gang. Og ett av de prosjektene fikk jeg gjort i dag.

Før-bilde:

 
 Og etter ca 1,5 timer og tre trillebårlass så det slik ut
Etter-bilde:
Ja, det var faktisk en sti under der! Og det visste vi jo. Bare veldig lenge siden vi hadde sett den!
 
Og vi har en veldig trendy toåring.
 
Han er nemlig megakul med storebrors svømmebriller

Og for ikke å snakke om hvor kult han syns det er å gå fra middagsbordet og heller gå ut på terrassen og spise restene av lunsjen sin - stående!
 
Mye annet interessant i ØB for tiden også. Leste nettopp om en skole her på Langhus som hadde huset en internasjonal leir, og derfor fikk besøk av ordfører og statsminister. Slikt syns jo jeg er kjempebra tiltak! Håper barna kan bli med på noe slikt en gang - veldig verdifullt å bli kjent med andre kulturer og språk.
 
Og så leser jeg om to jenter som fikk toppkarakterer da de gikk ut av 3. klasse Ås videregående skole på den internasjonale linjen! Jeg visste ikke at det fantes et slikt tilbud i vårt nærområde en gang. Jeg ble helt gira da jeg leste om dette - International Baccalaureate er jo noe som blant annet tilbys på de aller mest kostbare kostskolene i verden, og man har alle muligheter etterpå. Det er mye hard jobbing, men som de jentene i avisa selv sa: " IB har lært oss å bli et helt menneske". Jeg håper nå på at hvert fall EN av guttene kunne tenke seg å gå denne linjen! Det blir jo sånn - når man er for gammel til å gjøre noe selv, så begynner man å håpe på barna i stedet!
 
Ellers nyter vi varmen og sommeren. Fortsatt god helg!
 

søndag 6. juli 2014

En fantastisk start på ferien

Ja ferien begynte allerede på fredag for mitt vedkommende, hadde en veldig fin dag sammen med eldstemann og om kvelden var jeg og Unni på kino og middag. Godt med en jentekveld ute av heimen.

Gulrøttene er på vei
 
På lørdag fikk vi besøk. Jeg sa ingenting til barna om det før jeg visste at de besøkende var trygt plassert i gubbens bil og var på vei hit, slik at jeg visste at besøket kom til å bli noe av.

Tomatene er flyttet til sørvest siden av huset.
 
Så ble det stor gjensynsglede. Gubben hadde nemlig hentet bestemor OG nevøen vår på 9 år som vi ikke har sett på nesten to år! Han er i Oslo for å besøke faren sin, men denne helgen skulle han være med bestemor, og da ble det besøk hos oss. Eldstemann var vill av glede og kastet seg rundt halsen hans!

Eplene er på vei
 
Jeg var jo litt spent på hvordan gjensynet skulle bli etter så lang tid, men nevøen var et eneste stort smil og tydelig glad for å se oss alle igjen. "Så godt å se deg - vi har savnet deg" sa jeg. "Jeg også" sa han :-)

Gresskarplantene begynner å bli store
 
Jeg laget lunsj med rundstykker fra ovnen, pålegg og kokte egg. Da sa nevøen: "Tante, du lager alltid så god mat. Jeg husker at du alltid pleide å lage så god mat". Da måtte han få en ekstra klem av meg. Jeg ville alltid så gjerne at han skulle sitte igjen med gode minner fra besøkene hos oss (han var her ofte før, og overnattet ofte også), og nå fikk jeg en bekreftelse på det og det betyr veldig mye for meg!

"Brennende kjærlighet" blomster i hagen vår nå
 
Vi var masse ute, guttene lekte med ball og badminton og hadde det gøy. Så laget jeg pizza. Mens vi spiste den kom det enda et gullkorn. "Dere er så heldige", sa han til fetterne sine. Jeg skjønte ikke helt hva han siktet til men klappet ham på ryggen. "Hvis dette huset hadde hatt en etasje til hadde det sett ut som et palass", sa han. "Og så er det bare slik som dette inni" sa eldstemann. Men da fikk han svar på tiltale: "Har du sett deg rundt i dette huset? Er det bare? Hva med rommet ditt? Er det bare? " sa fetteren. Tror det var en god påminnelse for oss alle! 


Mer brennende kjærlighet og mye annet rart oppi dette mursteinsbedet. Den som hadde hatt en gravemaskin...............Så forresten en stor padde oppi der i dag!
 
I dag, søndag, har vi hatt det mer moro. Gjestene overnattet nemlig, og siden nevøen så gjerne ville bli her til mandag også, så får de selvfølgelig det. Også i dag har vi vært masse ute i hagen


Mellomstmann fikk også god kontakt med fetteren. De har spilt mye fotball sammen, da eldstemann ikke er så interessert i den sporten. "Deg kjenner jeg", sa mellomstmann plutselig i går :-)



Også minstemann aksepterte raskt den for ham ukjente gjesten, og de har hatt mye gøy sammen i dag med badeball og hoppeball. Fetteren har selv en lillebror som bare er to uker yngre enn minstemann.

Markjordbær ved siden av gresskarene
 
Om ettermiddagen fikk vi også besøk av en jente som har lekt mye med eldstemann i det siste, og de tre store hadde det gøy med vannkrig.

Markjordbær i mursteinsbedet
 
Vi grillet pølser, flintsteik og fiskespyd til middag

Vakkert babyeple i naboens frukthave

Solbærene modnes

Denne ripsbusken plukket jeg 1,3 kg rips av i dag mens minsten sov!

Rosebusk i naboens hage - vakker i all sin villhet
 
Nå er alle barn i seng og jeg hører at himmelens sluser har åpnet seg.

Markjordbærfossen vår

Det var faktisk en kunstig bekk her som de forrige eierne av huset hadde anlagt. Men nå er det bare markjordbær her.

Ha en fin uke, enten du har ferie eller ei.