tirsdag 13. januar 2015

Hvem er denne Knut som jager julen ut i dag?
Hva er egentlig greia med 13. dag jul (6. januar)og 20. dag jul (13. januar)?

Julelag og Hellige tre kongers dag
Trettende dag jul var en av de store høytidsdagene i julen. Med skifte til den gregorianske kalenderen i år 1700 (mer om dette i neste blogginnlegg!) ble juledagen flyttet 12 dager tilbake i tid. 5. januar var derfor gamle julaften. I likhet med natt til den «nye» 1. juledag, var også natt til 6. januar en magisk natt da de underjordiske var på ferde. Selv etter kalenderskiftet ble dagen feiret høytidelig med et skikkelig drikkelag. «Tolvte-ruset» som det også ble kalt, overskygget etter hvert den høytidelige feiringen. Derfor la man etterhvert mer vekt på at de hellige tre konger kom for å hylle Jesus på denne dagen.

Denne dagen var helligdag frem til den store festdagsreduksjonen i 1770 og underlagt streng arbeidsregulering. Selv etter 1770 var dagen «slenghelg», dvs. en dag tjenerne fikk fri, og man bare skulle gjøre lett nødvendig arbeid. Det er derfor interessant at det er denne dagen så mange tar på seg arbeidet med å kaste ut juletreet og den andre pynten.
 

Ut med Knut
I tidlig kristen tid var julen en periode på tolv dager fra og med juledagen, slik at julefreden var slutt trettendehelga. Dagen etter var Knutsdagen. Da var det slutt med julefreden, og nettopp derfor ble den danske hertug, og senere helgen, Knud Lavard drept på denne dagen i 1169. Han er en av dem jeg nettopp har lest om i Ragnhild Magerøys bøker. I disse bøkene får man inntrykk av ham som en bra kar, som ville blitt en veldig god konge, og det var et tragisk drap på alle måter.
Knut Lavard

 Så det var altså julens slutt som gjorde ende på ham og ikke omvendt. Men rimene om at Knut jager, danser eller kaster julen ut finner vi over hele landet. Noen steder kledde man seg ut med masker (julebukk) og lagde sopelime av bjørkekvister som man for fra gård til gård med for å «feie ut jula».

Men var det ikke på 20. dag at Knut jaget julen ut?


At også denne dagen blir knyttet til Knut kan komme av svensk påvirkning, siden Sverige flyttet St. Knuts minnedag fra 7. til 13. januar(altså 20. dag jul) i 1680.  
I katolsk samanheng fulgte det vanligvis en periode på åtte dager etter viktige festdager i kirkeåret, og 20. dag jul, eller octavia epiphaniae, markerte slik den siste store juledagen. Restematen skulle spises og juleølet skulle drikkes! Tror vi får ta resten av kransekaka i dag!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du leser bloggen min!