fredag 1. november 2013

Vår Halloween og Om Halloween

Første gang jeg hørte om Halloween var i 1992, i engelsktimen på videregående. Og trykket denne høytiden til mitt bryst med en gang! Det samme gjorde jeg med Valentine's og Thanksgiving, og for så vidt med Guy Fawkes day også. På slutten av 90tallet så jeg for første gang noen barn som gikk trick-or-treating, eller knask eller knep som det har blitt til på norsk 
 
 Slik så det ut utenfor hos oss i går. Tente lykter signaliserer om at her er vi glade i Halloween og ønsker alle skrømt hjertelig velkomne for å få litt knask! Ser dere noe hvitt til venstre i bildet? Tror det kan ha vært et spøkelse....
 
Halloween har ingenting med Allehelgensaften å gjøre. Ordet Halloween stammer fra "all Hallow's eve" som betyr alle skrømts aften, en særdeles magisk natt hvor all slags skrømt og uvesen var ute, dette ifølge keltisk tradisjon. De opprinnelige lyktene - Jack-o-lanterns - var faktisk laget av kålrot! Men da det ikke var særlig mye kålrot i Amerika, begynte man der å lage lyktene av gresskar i stedet.

Jeg og eldstemann var ute sammen med ti andre barn og seks andre voksne. En stor gjeng! Spente og glade barn klarte å samle ganske så mye godteri!

Morsomt å se hvordan enkelte hadde pyntet utenfor. Neste år har jeg lyst til å pynte mye mer selv, spesielt innendørs. Dette er jo bare moro!

 
Kjempekult, syntes vi.

Dette var noe av det kuleste vi så i går kveld. Damen i dette huset testet barna ved å velge knep i stedet for knask, og barnas reaksjon på dette var å synge bæ, bæ, lille lam! Jeg fikk eldstemann til å spørre hva BRB betød (turde ikke spørre selv nei) - og det betød selvfølgelig "Be right back..." Legg merke til hundebeina som skal være knokler...
 
Hjemme igjen ventet denne yummy gresskarpaien som jeg laget tidligere på dagen!
 
Blir ganske fælen jeg, ikke av skrømtene, men av alt det sure oppgulpet jeg leser om Halloween på for eksempel Facebook. Så tenkte jeg skulle ta dette litt for meg gulp for gulp:
 
Gulp 1: Halloween er ikke norsk tradisjon
Svar: I motsetning til hva mange tror så er ikke Halloween amerikansk, men keltisk som sagt. Uansett, for min del kunne den gjerne vært uzbekistansk, det spiller da ingen rolle hvor tradisjonen kommer fra, så lenge barna har det gøy og vi får en ekstra grunn til å feire. I gamle dager var nesten hver dag en slags form for merkedag!
Og får jeg lov til å minne om at for 200 år siden så var juletre en fremmed tysk tradisjon!
 
Gulp 2: Dette er bare for at butikkene skal tjene penger.
Svar: Ja, men det samme kan vi si om Valentine's, jul, morsdag, farsdag osv. Det kommer jo an på hva man selv legger i det. Som man ser er eldstemanns kostyme et veldig dårlig hjemmelaget plagg som ikke kostet meg mer enn noen stofftusjer. Så har man selvsagt lov å la være å feire hvis man vil. Min far har gått glipp av mye farsdagsoppmerksomhet han, pga av akkurat denne holdningen.

Gulp tre: Halloween er bare tull og tøys.
Svar: Til dette saklige og begrunnede argumentet har jeg bare en ting å si: La oss tulle og tøyse, feste og være så barnslige vi bare vil!
 
Gulp fire: Vi bør minnes våre døde på en annen måte.
Svar: Som før sagt: Halloween har ingen ting med Allehelgens å gjøre. Allehelgensdag er nå førstkommende søndag, og de aller fleste kirker har et tilbud til de som vil minnes sine døde denne dagen. Og det er viktig!
 
Gulp fem: heller gå julebukk i romjulen, fordi dette er norsk tradisjon
Svar: Det kan man gjerne gjøre, men den opprinnelige julebukktradisjonen er veldig gammel, og innebar at ungdom (ikke barn) gikk fra gård til gård og hjalp folk med å feie julen ut når julen var over - mot litt god mat og drikke til gjengjeld. Og hvis man er så ekstremt opptatt av norske tradisjoner: hvorfor begynner man å pynte til jul allerede i adventstiden, og tar ned pynten igjen 1. nyttårsdag? For dette er IKKE noen norsk tradisjon, kan jeg bare si!
 
Bare så det er sagt, skjønner at mye av motstanden kommer av at Halloweenfeiring er så nytt her i landet, og noe vi ikke vokste opp med selv. Men let's face it, Halloween er kommet for bli, akkurat som juletreet og Valentine's! Nå har ikke Thanksgiving blitt like stor suksess her i landet da, antakelig fordi amerikanerne feirer den i slutten av november - tror det hadde vært mer logisk for oss å feire den i oktober slik som de gjør i Canada. Men her i familien har vi kalkun hver siste søndag i november vi. I år blir det unntak forresten, i år skal vi ha gås i stedet!!
 
Ha en god november alle sammen!